Opdracht: RESTAURATIE EN HERBESTEMMING KASTEELDOMEIN WISSEKERKE
Opdrachtgever: GEMEENTE KRUIBEKE
Locatie: KONINGIN ASTRIDPLEIN 17 – KRUIBEKE
Datum realisatie: 2021-2022

Het ontwerp ‘beleving kasteel Wissekerke’ zal worden uitgevoerd in het kader van het project ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’, meer bepaald wenst de gemeente de beleving in en om het kasteel te vernieuwen en naar een hoger niveau te brengen.

De Scheldevallei is rijk aan erfgoed, zowel in de kunststeden Gent en Antwerpen als daarbuiten. Met het hefboomproject ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’ subsidieert Toerisme Vlaanderen een aantal prachtige kastelen langs de Schelde. Bedoeling is om deze kastelen te laten uitgroeien tot internationale toeristische trekpleisters en hiermee heel de regio op een hoger toeristisch niveau te tillen, en dit voor de kastelen van Wissekerke (Kruibeke), Bornem, Hingene en Laarne. Bovendien werkt de streek van de Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent momenteel aan de uitbouw van een Rivierpark of Nationaal Park Scheldevallei. De Polders van Kruibele zijn hier een belangrijk onderdeel van en het kasteel is één van de grote, internationale toegangspoorten tot de Polders van Kruibeke en het Rivierpark of Nationaal Park.

 

De herbestemming en restauratie van het kasteeldomein Wissekerke zal resulteren in de integratie van een nieuw museum in het kasteel en permanente lokalen voor de locale tekenacademie. De heraanleg van het kasteelpark en de restauratie van de Koebrug laten de bezoekers kennis maken met de tijd van keizer Napoleon, koning Willem I en het ontstaan van België. Deze episode uit de Europese geschiedenis (eerste helft 19de eeuw) is trouwens onderbelicht in bestaande musea. Dat deze belangrijke episode uit de Europese geschiedenis, waarin de meeste landen zijn gevormd, via de personen die er ruim tweehonderd jaar geleden leefden, zo rechtstreeks tot bij de hedendaagse bezoeker komt, maakt deze kasteelbeleving uniek.

De studie is opgemaakt in samenwerking met Bailleul Ontwerpbureau

 

PROJECTFICHE IN PDF