Opdracht: Herbestemming en restauratie van de erfgoedsite ursulinenklooster te hamont-achel
Opdrachtgever: stad hamont-achel
Locatie: hamont-achel
Datum ontwerp: 2018
Datum realisatie: niet gekend
 

Het project betreft de herbestemming en de renovatie / restauratie van het voormalige Ursulinenklooster met internaat en de als monument beschermde kapel.
De kloosterkerk gebouwd door P.J.H. Cuypers, is een zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis, gelegen op de tweede bouwlaag van het eclectische klooster met overwegend neogotische inslag. De kloosterkerk maakte aanvankelijke deel uit van een groter neogotisch kloostercomplex. Na de brand van 1956 werd dit complex vervangen door een modernistisch gebouwencomplex, deze gebouwen maken geen deel uit van de bescherming. Het modernistische gebouw bestaat uit drie bouwlagen bovenop een half verzonken kelderverdieping. T.h.v. de aansluiting met de kapel bevindt zich het trappenhuis met klokkentoren. In de loop van de jaren is het gebouwencomplex opgesplitst in een deel met aan de oostzijde de lagere school en aan de westzijde de bibliotheek.

Het herbestemde deel ligt tussen deze twee delen in en stond aanvankelijk leeg. De stad wenst de gebouwen te bestemmen i.f.v. het lokale verenigingsleven.

 

Projectfiche in pdf