Opdracht: Inrichting evenementenweide en overdekte ruimte halve maan
Opdrachtgever: provincie vlaams brabant
Locatie: diest
Datum realisatie: 2018-2019

Evenementenweide
De evenementenweide vraagt door zijn functie een vormgeving als een open en vlakke zone die het mogelijk maakt een polyvalent aanbod aan activiteiten te organiseren. De vormgeving van deze zone ligt dan ook voornamelijk in de rand en overgangen van het terrein. Hiervoor werd een talud aangelegd die de evenementenzone omsluit. Het talud, dat als een landschappelijk element varieert in hoogte, breedte en groenaanleg kan hierdoor een veelzijdig gebruik opnemen. Enerzijds als afbakening en afsluiting. Tegelijkertijd zorgt de talud voor ‘geborgenheid’ voor de activiteiten. Het talud vormt tegelijkertijd ook de noordelijke afsluiting van het betalende deel van het provinciaal domein. De hier noodzakelijke afsluiting zal op deze plaats op en rond het talud geïntegreerd worden in de landschappelijke groenaanleg. Het talud is ook een functioneel element. Zowel langs de zijde van de evenementenweide, als aan de zijde van het recreatiedomein kan het vormen van formeel en informeel gebruik opnemen.Aan de zijde van de evenementenweide kan zo een informele ligweide of ‘tribune’ worden gerealiseerd die uitkijkt over het grasveld. Het talud werd op een landschappelijke manier vormgegeven en aangeplant, hiermee wordt de reeds bestaande sfeer en vormgeving van het ‘waterlint’ in het domein. De natuurlijke sfeer van het Webbekomsbroek wordt hiermee in het recreatiedomein versterkt.

Overdekte ruimte
De architectuurtaal van de gebouwen op De Halve Maan zijn divers en typerend voor de tijd waarin ze gebouwd werden. Dit is ook zo in de projectzone: Het bezoekerscentrum van het Webbekomsbroek, het horecapunt, de berging voor het hoogteparcours,… ; elk van deze gebouwen heeft een eigen  architectuurtaal. Het opzet voor de nieuwe overdekte ruimte is niet om een nieuwe architectuurtaal toe te voegen aan de site maar de bestaande vormgeving van het nabijgelegen horecapunt
als uitgangspunt te nemen en deze te transformeren tot een hedendaagse vorm. Hierdoor trachten we het bestaande horecagebouw dat recent vernieuwd is, zo goed mogelijk te integreren en een eenheid te creëren tussen de verschillende constructies. De vormgeving van de dakstructuur vertrekt van de dimensionering en het volume van het bestaande horecapunt. De overdekte ruimte wordt opgevat als een stalen structuur waardoor storende binnenwanden of steunpunten beperkt blijven en een maximale open ruimte ter beschikking kan gesteld worden.

 

Projectfiche in pdf