Opdracht: Restauratie en herbestemming van de vierkantshoeve Groenendaal
Opdrachtgever: Vlaamse Overheid
Locatie: Hoeilaart
Datum realisatie: gepland in 2017-2018

Het project omvat de bouwkundige restauratie en de herbestemming van de beschermde vierkantshoeve Groenendaal in Hoeilaart aan de rand van het Zoniënwoud. In een gedeelte van de hoeve is momenteel reeds het bosmuseum ondergebracht, terwijl in het woonhuis van de hoeve ruimte is voor kantoren en crealokalen voor de gidsenwerking.

De restauratie en herbestemming van het gebouw kadert in de structuurvisie voor het Zoniënwoud, waarin Groenendaal één van de recreatieve onthaalpoorten wordt. In de onthaalpoort Groenendaal zal de klemtoon liggen op erfgoed en bosbeleving.

Na de restauratie moet de hoeve daarom niet enkel het bosmuseum met diens aanverwante functies en kantoren huisvesten, maar ook ruimte bieden voor een toeristisch onthaal dat de nodige informatie biedt over de ruimere omgeving en een horeca waar zowel bezoekers van het bosmuseum als wandelaars en fietsers in het Zoniënwoud terecht kunnen. Het is de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever om een polyvalent museum te creëren, waar na de bezoekuren ook andere activiteiten zoals lezingen, recepties, … kunnen plaatsvinden.

Om de visibiliteit van zowel museum als horeca te vergroten en een ruime toegang en onthaalruimte te realiseren wordt ervoor gekozen de relatief gesloten uitbreiding uit de jaren ‘90 te vervangen door een nieuw open volume dat contact legt met het bos, wat in de overige ruimtes van de introverte vierkantshoeve slechts beperkt mogelijk is.

Projectfiche in pdf