Opdracht: Uitbreiding van het gemeentehuis van Lille tot administratief centrum
Opdrachtgever: Gemeentebestuur Lille
Locatie: Lille

Het gemeentebestuur van Lille wenst haar bestaande gemeentehuis te renoveren en uit te breiden tot een administratief centrum en sociaal huis, waar de gemeentelijke dienstverlening en het bestuur van de gemeente worden gecentraliseerd. Team van Meer won in samenwerking met Esia bvba de wedstrijd voor de realisatie van dit project.

Een nieuw gebouw wordt dwars ingeplant op het terrein en zorgt zo voor een verbinding tussen het bestaande gemeentehuis en de beschermde Dokterswoning op de site. Het bestaande gemeentehuis wordt gerenoveerd en krijgt samen met de nieuwbouw een eigentijds karakter mee. De typologiën in de omgeving, hoofdzakelijk bestaande uit een aaneenschakeling van diverse volumes met hellende dakvlakken wordt op een creatieve en hedendaagse manier verwerkt in de nieuwe gebouwen. Ook het lokaal materiaalgebruik wordt op een eigentijdse wijze vertaald in het ontwerp.

Het nieuwe administratief centrum schept zo een gevoel van herkenbaarheid bij haar burgers en vormt tegelijkertijd een sterk gezicht van het bestuur.

Op de site wordt een nieuw landschapspark ingericht waarin de gebouwen en parking hun logische plaats vinden. Het groen wordt opnieuw zichtbaar tot in de kern van de gemeente gebracht en versterkt de band met het natuurlijke karakter van de gemeente.

Projectfiche in pdf